dünya çapında bir marka ve ince belli
bardaktaki tavşan kanı renginde demlenmiş siyah çay ülkemizin adı
yurt dışında anıldığında hemen akla geliyor. Ülkemizde ortalama bir insan
günde üç dört bardak siyah çay içiyor ve çaysız geçen bir gün çoğumuz
için hayatımızın en kötü günlerinden biri olmaya aday.
Çaya bu kadar önem vermekle hiç de hata yapmıyoruz aslında zira çay
içmenin faydaları hiç de az değil. Ama çay içerken yapılan bazı hatalar
yüzünden çayın zararları da ortaya çıkabiliyor.
Çay içmekle ilgili sık karşılaştığımız kötü bir alışkanlık çaya çok
şeker atmak. Nasıl çok çay içmenin zararları varsa, çok şekerli çay
içmenin de bir takım zararları olacağı aşikar. Çok şeker derken bir
kesme şeker demek istemiyorum. Küçük bir çay bardağına 5-6 küp şekeri
dolduranlar var. Bardaktaki çay kaynar sıcaklıktayken attığımız şeker
kolaylıkla eriyor. Ne de olsa sıvıların sıcaklıkları arttıkça çözücü
etkileri artar. Bu bir fizik kanunu. Kim bilir belki de bu yüzden ne
kadar çok şeker attığımızın farkına varmıyoruz. Ama o çayın soğuduğunda
adeta çay reçeli olacağını bilsek herhalde şekeri karıştırmadan iki defa
düşünürdük.
Aslında burada bir parantez açarak hemen bir yanlış anlamanın önüne
geçmekte fayda var. Amacımız çay içme alışkanlıklarımızı veya ince belli
bardaktaki tavşan kanı Türk çayını kötülemek değil. Bilakis Türk çayı
dünyanın en iyi çayı olduğu gibi çay demleme ve içme kültürümüz de çayın
iyi yönlerini artırıp zararlarını en alt seviyeye indirmeye
programlanmış resmen. Çaya şeker katma meselesine gelince, komşumuz olan
milletler bu konuda bizden çok daha ileriye gidiyor. Örneğin İran'da
çaya şeker atma alt sınırı Türkiye'deki üst sınırdır. Araplar ise çok
daha ileri gidip çayı adeta koyu bir şerbet kıvamına getirirler.
Dünya'nın geri kalanında da öyle çok yaygın bir şekersiz çay uygulaması
olduğunu söylemek doğru olmaz. Belki çaya süt katarak şekersiz içen
İngilizlerin bu hususta adı anılabilir. Belki samuray kültürünün
etkisiyle şekersiz yeşil çay tüketen Japonlar da olabilir. Ama dünyanın
geri kalanı çayı bol şekerli seviyor. Yani biz Türkler çok aşırı şekerli
çay falan içmiyoruz. Bu konuda özellikle dikkat etmesi gerekenler çaya
iki çay kaşığından fazlasını atanlar. Kalanlar da içtikleri çayın
zararlarını minimuma indirmeyi ve şekeri tamamen kesmeyi isteyebilirler.
Bunun için tabi ki, çok şekerli çay içmenin zararları konusunu biraz
daha açmak yerinde olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.