10 Temmuz 2016 Pazar

Şekerli Çayın Zararı Var Mıdır?

Çayın günlük hayatımızda olduğu kadar milli benliğimizde de önemli bir yere sahip olduğuna hiç şüphe yok. En çok çay içen milletlerden olmakla övünüyoruz, Türk çayı adeta
dünya çapında bir marka ve ince belli bardaktaki tavşan kanı renginde demlenmiş siyah çay ülkemizin adı yurt dışında anıldığında hemen akla geliyor. Ülkemizde ortalama bir insan günde üç dört bardak siyah çay içiyor ve çaysız geçen bir gün çoğumuz için hayatımızın en kötü günlerinden biri olmaya aday. 
Çaya bu kadar önem vermekle hiç de hata yapmıyoruz aslında zira çay içmenin faydaları hiç de az değil. Ama çay içerken yapılan bazı hatalar yüzünden çayın zararları da ortaya çıkabiliyor.
Çay içmekle ilgili sık karşılaştığımız kötü bir alışkanlık çaya çok şeker atmak. Nasıl çok çay içmenin zararları varsa, çok şekerli çay içmenin de bir takım zararları olacağı aşikar. Çok şeker derken bir kesme şeker demek istemiyorum. Küçük bir çay bardağına 5-6 küp şekeri dolduranlar var. Bardaktaki çay kaynar sıcaklıktayken attığımız şeker kolaylıkla eriyor. Ne de olsa sıvıların sıcaklıkları arttıkça çözücü etkileri artar. Bu bir fizik kanunu. Kim bilir belki de bu yüzden ne kadar çok şeker attığımızın farkına varmıyoruz. Ama o çayın soğuduğunda adeta çay reçeli olacağını bilsek herhalde şekeri karıştırmadan iki defa düşünürdük.
Aslında burada bir parantez açarak hemen bir yanlış anlamanın önüne geçmekte fayda var. Amacımız çay içme alışkanlıklarımızı veya ince belli bardaktaki tavşan kanı Türk çayını kötülemek değil. Bilakis Türk çayı dünyanın en iyi çayı olduğu gibi çay demleme ve içme kültürümüz de çayın iyi yönlerini artırıp zararlarını en alt seviyeye indirmeye programlanmış resmen. Çaya şeker katma meselesine gelince, komşumuz olan milletler bu konuda bizden çok daha ileriye gidiyor. Örneğin İran'da çaya şeker atma alt sınırı Türkiye'deki üst sınırdır. Araplar ise çok daha ileri gidip çayı adeta koyu bir şerbet kıvamına getirirler. Dünya'nın geri kalanında da öyle çok yaygın bir şekersiz çay uygulaması olduğunu söylemek doğru olmaz. Belki çaya süt katarak şekersiz içen İngilizlerin bu hususta adı anılabilir. Belki samuray kültürünün etkisiyle şekersiz yeşil çay tüketen Japonlar da olabilir. Ama dünyanın geri kalanı çayı bol şekerli seviyor. Yani biz Türkler çok aşırı şekerli çay falan içmiyoruz. Bu konuda özellikle dikkat etmesi gerekenler çaya iki çay kaşığından fazlasını atanlar. Kalanlar da içtikleri çayın zararlarını minimuma indirmeyi ve şekeri tamamen kesmeyi isteyebilirler. Bunun için tabi ki, çok şekerli çay içmenin zararları konusunu biraz daha açmak yerinde olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.